Afbeelding1

Wat een bofbipsen zijn wij toch, dat we mogen exposeren op zo’n mooie locatie: het gemeentehuis in Korendijk. Tot 27 oktober hangen daar onze groot formaat foto’s.

Er is ruimte genoeg om al onze 40 foto’s op te hangen. Acht september om half acht was het een drukte van jewelste in de hal van het gemeentehuis in Piershil. Dank zij de vriendelijke, doch dringende oproep van onze voorzitter, om belangstelling te tonen bij de opening, was het gezellig druk.

Afbeelding2

De meesten hadden er zin in, maar anderen lieten duidelijk zien, dat ze het niet zo leuk vonden?

Afbeelding3

Gezellig keuvelend werd de tijd zoet gebracht. Het wachten was op de officiële opening, die door Mevr. Marry Bender zou worden gedaan. Leuk om te zien, dat men elkaar gaat spiegelen als je in gesprek bent.

Afbeelding4

Afbeelding5

De lessenaar was opgesteld voor het kleurrijke kunstwerk in de hal. We werden vriendelijk welkom geheten en met een mooie speech werd de tentoonstelling geopend.

Afbeelding6

We vormden een kleurrijk gezelschap zo, in de lichte en moderne hal.

Afbeelding7

Deze foto had ik eerder die week genomen en als fotograaf liep ik gelijk naar de balie, waar de receptioniste zat voor een wandvullende foto, van een Hoeksche Waards landschap met een Bosman molentje en koeien in een weiland. Schitterend om in zo’n groot formaat te zien en ook heel goed gekozen voor een agrarische gemeente. Bij de voordeur hingen er ook groot formaat foto’s van agrarische taferelen. Leuk om te zien dat men uitgesproken hier voor kiest, om als kunst te gebruiken.

Afbeelding8

Onze voorzitter had weer een inspirerende speech, wat me best wel moeilijk lijkt, aangezien we het genoegen hebben om deze tentoonstelling dit jaar, 4 maal in de gemeentehuizen in de Hoeksche Waard te mogen exposeren. Het is voor ons als fotoclub wel een grote eer en genoegen, om ons  zo groots te mogen presenteren.

Afbeelding9

De mooie boeketten werden uitgereikt en de tentoonstelling was geopend.

Roel had een oud-lid meegebracht naar de opening, die hartelijk werd begroet. Daarna werden in de lange smalle gangen onze foto’s bewonderd.

Afbeelding10

Wij -als expositiecommissie- hebben weer ons uiterste best gedaan om nieuwe combinaties te maken. Omdat 2 of meerdere foto’s die naast elkaar hangen, toch een gesprek met elkaar aangaan en iets anders kunnen vertellen. Dit proces is heel mooi en uitdagend, het is net als puzzelen. Alleen moet de hele puzzel mooi zijn en niet 10 stukjes mooi en de rest hmm!!

Ik denk dat we er weer in geslaagd zijn om iedereen een mooie plek te geven.

Afbeelding11

 

Afbeelding12In de vitrinekast, die Kitty heel mooi had ingericht, hadden we gekozen voor de foto van Ria Dijke, omdat zij een fotografe is uit Piershil. De zwart/wit foto van de stoel in een verlaten kamer gaat een goed gesprek aan met de bijzondere portretten van Twan. Hier zie je vrienden van Ria, die door Willem werden bijgepraat.

Afbeelding13

Na afloop van de bezichtiging was er in het restaurant gelegenheid hierover na te praten onder het genot van koffie en Piershilse cake. Toen ik vroeg wat daar zo bijzonder aan was, kreeg ik een interessant verhaal over de oorlog en een vliegtuig wat in Piershil was neergestort. Op het protestantse kerkhof in Piershil is een vlieger van de Royal Air Force begraven. Het gaat om de 36-jarige Pilot Officer Robert Echlin uit Ottawa (Canada).

Op zaterdag 3 mei 2014 is Piershil weer bezocht door leden van het 600 squadron City of London. Op de begraafplaats werd daar een krans gelegd bij het graf van Robert Echlin. Het bezoek was deze keer informeel, maar desondanks was burgemeester Stoop aanwezig om de Engelse delegatie te begroeten en van een kopje thee te voorzien.

En het blijkt dat de cake die er dan geserveerd wordt na afloop van de kranslegging zo in de smaak valt, dat er speciaal naar gevraagd wordt, naar de “Piershilse cake”.

Zo maar een leuk weetje, ik moet zeggen de cake was lekker, maar of ik er speciaal naar zou vragen?

Zo, degenen die niet op de opening zijn geweest, zijn nu op de hoogte. Nog één opening te gaan en dan zit het erop voor dit jaar.

Tekst en foto’s  : Leny Bravenboer

 

1 wetransfer 9e059efotos Willem Pilanen